GingerDolls

HISTORIEN BAG DE SMÅ DUKKER
FRA 50'ERNES USA

This page will not be translated into English - any English speaking person happening to land here will probably know it all anyway!

STARTEN

... på Ginger-dukkernes historie skal findes i 30'ernes USA. Grundlæggeren af firmaet Vogue Dolls importerede og videresolgte dukker lokalt og blev i den sammenhæng meget kendt som designer af dukketøj.
Den tids dukker var af komposit, først efter II Verdenskrig kom plastik ind i billedet, og i 1948 kom Vogue's første helt egen dukke, en små 20 cm høj tumling i 'hård plast' med fin paryk og malede øjne. I 1950 fik hun rigtige øjne, der kunne åbnes og lukkes, og i 1951 fik hun sit navn: Ginny.

GINNY

Ginnys hår kunne vaskes og redes, hun havde en stor garderobe med flot tøj, alle småpiger godt selv kunne tænke sig, og man kunne få alt muligt udstyr til hende: Kæledyr, møbler, skøjter og rulleskøjter, briller, hatte, tasker ...... Hun blev en stor succes!

EFTERLIGNINGERNE - BLANDT DEM GINGER

Andre firmaer ville selvfølgelig gerne have del i denne succes. I 1953 dukkede Madame Alexander's Wendy og NancyAnn Storybook Doll's Muffie op, i 1954 Cosmopolitan's Ginger, Virga's Playmate (også kaldet Lucy) og Fortune Toys' Pam - for nu blot at nævne de mest kendte.

Bølgen nåede også England, hvor den kendteste Ginny-efterligning er Miss Rosebud, en søster til de små Rosebud-babydukker, der sammen med Skildpadde-babyerne var de dukker, vi herhjemme legede med på den tid. Miss Rosebud kom allerede i 1953 eller måske endog tidligere, mens Jinx fra Amanda Jane kom så sent som i 1958 (hvor Rosebud-fabrikken efter sigende solgte sine forme til bl.a. Amanda Jane).

UDVIKLINGEN

Dukkerne udviklede sig gennem årene. De blev et par år ældre, blev rigtige småpiger. De første var ofte 'strung', dvs. arme og ben var sat på med elastik (Ginger var dog fra starten gådukke), senere fik de en gåmekanisme (blev 'walkers'), så hovedet drejede fra side til side, når man tog dem om livet og fik dem til at gå. Deres malede øjenvipper blev erstattet af støbte, øjnene blev også for fleres vedkommende større med tiden. Deres knæ fik bøjeled, enkelte fik endog bøjelige albuer.
Sidste udvikling blev, at dukkerne fik vinylhoved med 'rooted' hår i stedet for paryk - og i starten af 60'erne var eventyret så forbi - Barbie havde holdt sit indtog. Kun få af fabrikkerne overlevede og formåede at tilpasse sig, men Vogue og Madame Alexander holder stand.

De forskellige fabrikanter lod også dukkerne få søskende, store- og lillesøstre. De mest kendte er Ginnys søstre Jill og Ginette og Gingers Little Miss Ginger, Miss Ginger og Baby Ginger.

DUKKERNE SOM SAMLEROBJEKT

Ginny har længe været et samlerobjekt i USA, det er ganske almindeligt at se en af de tidlige 'strung' dukker blive solgt på ebay til langt over $200. De rigtigt gode sælges på traditionelle auktioner, efter sigende til tusinder af dollars. De sidste års tid er priserne på Ginger også steget kraftigt, og også div. udgaver af Virga-dukken er pænt oppe i pris. Muffie, som er nævnt ovenfor, er også et stort samlerobjekt, men hverken hende eller Wendy vil jeg gå ind på her, jeg ved simpelthen ikke nok om dem.

Det skifter jo hele tiden, hvad der efterspørges på ebay. I efteråret 2007 var det 'negerdukker', samtidig begyndte priserne på Miss Rosebud at stige voldsomt. Siden kom turen til Hawaii-dukker. Det er ikke altid til at forudse, hvad det næste bliver.

DUKKERNE I SKANDINAVIEN

Det er mærkeligt, at ingen af disse dukker nåede til Danmark, vi måtte 'nøjes' med Ønskedukkerne. Som nok det eneste sted i hele Skandinavien blev Ginger solgt fra varehuset NK i Stockholm - det var også der, min far i sin tid købte mine dukker og møblerne til dem. Så svenskerne kender udmærket Ginger, og hun handles i stor stil på Tradera (ofte til betydeligt højere priser end i USA).

Jeg ved ikke af, at Ginny kunne købes her overhovedet, det er næppe sandsynligt.

FORVIRRET? SÅ SE HER

En god side til at få overblik over disse små dukker har været www.50sdolls.com, men siden lader nu desværre til at være helt eller delvist ude af drift det meste af tiden (januar 2011). Der er lidt andre links på min side med ... links.
Men at begynde at studere emnet kan hurtigt gøre en endnu mere forvirret, desværre. For firmaet Cosmopolitan, der altså skabte Ginger, lånte eller solgte deres forme til adskillige andre firmaer, som beskrevet her. Også flere af de andre dukker ligner hinanden til forveksling, fx Pam og Virga's dukker. Her har man dog hjælp af armkrogene - undtagen hvis dukken har fået nye arme!
Så den fornuftigste løsning for alle os, der ikke er vildt seriøse samlere, er simpelthen at gå efter de dukker, vi kan lide! Jeg selv er fx ikke meget for de flotteste eksemplarer, dem amerikanerne kalder 'mint' og 'pristine', for dem tør man jo knapt nok røre ved af frygt for at forringe deres værdi. Til toppen - Top of page
Opdateret d. 21.12.2011
InternetExplorer6 og tidligere er ikke understøttet/IE6 and earlier not supported